söndag 31 oktober 2010

Dag 3 Auschwitz-Birkenau

Den tredje och sista dagen begav vi oss till den polska staden Oswiecim (går ej att skriva korrekt utan rätt tecken) mer känd med det tyska namnet Auschwitz. Vi anlände först till Auschwitz 1 som är det ursprungliga koncentrationslägret. Här fick vi en guidad visning med Justina, vår svensktalande guide. Alla elever fick ett par hörlurar där de kunde höra Justina längs med hela rundturen.

Ovanför ingången hänger en kopia av den berömda skylten "Arbeit macht frei" Arbete skapar frihet. Originalet blev stulen den 18 dec 2009 men återfanns tre dagar senare sönderskuren i 3 delar. Den finns numera som ett objekt i museet.


 Platsen fungerade som ett administrativt centrum för hela komplexet. Byggnaderna var tidigare kaserner för den polska armén och ungefär 70 000 mördades här.

Det var inte bara vuxna som mördades, utan även barn..
Ett barn som överlevde är Emerich Roth, författare som besökte 
Fälkinge skola för några år sedan. Han föreläste för eleverna på
dagen och för föräldrarna på kvällen.
Tomma Zyklon B burkar, gasen som användes till att gasa ihjäl människor.

Skor..
 
Avslutningsvis tog vi bussen den korta resan till Auschwitz II Birkenau. Förintelseläger och platsen där ca 1½ miljon människor mördades. Ofantligt stort! Här nedan ser ni järnvägen som gick raka vägen in i lägret.
Vi blev guidade runt i de olika barackerna och bort till ruinerna utav gaskamrarna. Kändes overkligt...Mycket har man sett i dokumentärer på tv eller i filmer som t ex Schindlers list. Men att se det med egna ögon.... Det är ofattbart...
 En minnesvärd resa som satt spår.. Ovanstående citat har etsat sig fast i mitt huvud. En i min bekantskap sa: "Det är faktiskt inte så länge sedan.." Och när man tänker på det så är det ju faktiskt inte det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar