fredag 29 oktober 2010

Dag 2 (del 1) Saltgruvan i Wieliczka

Kl 07:15 ringde mobilens väckningssignal. Snabbdusch, sen väckning utav alla elever.Frukostbuffén stod uppdukad i hotellets restaurang kl 08:00 för oss. Kl 09:00 gick sen bussen mot Saltgruvan i Wieliczka, en bit utanför Kraków. Det är den enda i världen som varit i drift sedan 1280-talet och som fortfarande är i drift. Den är upp till 327 m djup och är uppdelad i 9 olika nivåer. Som turist kan man besöka 3 utav dessa nivåer, vilket tar en med än 130 m under jorden. För att komma till första nivån går man nerför en trätrappa (378 trappsteg). När man tittade ner, såg man inte slutet.
Saltgruvan består utav kamrar, saltsjöar och gångar som liknar en labyrint. De har en sammanlagd längd utav 300 km.
Överallt i gångarna kunde man se, ta och smaka på saltet. Det fanns alla möjliga sorters salt t ex genomskinligt, brunt, grått etc. Det var även lågt i tak så de som var långa fick akta huvudena här och där. Ca 130 m under jorden finner man en liten stad med restaurang, post, bio etc. Det finns även ett vackert kapell där man kan gifta sig. Det visas på bilden nedan. Det finns även lokal för bröllopsfest.
Redan innan vi gick ner i gruvan frågade de oss om någon var rädd för att åka i hiss, eftersom det var enda vägen upp igen. Några stycken var lite rädda men det var ingen som hade fobi eller liknande. Tur var det för när vi skulle åka upp var det en hiss som var ca 1 kvadratmeter och där trängdes ca 6-8 personer. Vi stod som packade sillar! Hissen steg med 4 m/sek. Det kändes!

1 kommentar: