söndag 31 oktober 2010

Dag 3 Auschwitz-Birkenau

Den tredje och sista dagen begav vi oss till den polska staden Oswiecim (går ej att skriva korrekt utan rätt tecken) mer känd med det tyska namnet Auschwitz. Vi anlände först till Auschwitz 1 som är det ursprungliga koncentrationslägret. Här fick vi en guidad visning med Justina, vår svensktalande guide. Alla elever fick ett par hörlurar där de kunde höra Justina längs med hela rundturen.

Ovanför ingången hänger en kopia av den berömda skylten "Arbeit macht frei" Arbete skapar frihet. Originalet blev stulen den 18 dec 2009 men återfanns tre dagar senare sönderskuren i 3 delar. Den finns numera som ett objekt i museet.


 Platsen fungerade som ett administrativt centrum för hela komplexet. Byggnaderna var tidigare kaserner för den polska armén och ungefär 70 000 mördades här.

Det var inte bara vuxna som mördades, utan även barn..
Ett barn som överlevde är Emerich Roth, författare som besökte 
Fälkinge skola för några år sedan. Han föreläste för eleverna på
dagen och för föräldrarna på kvällen.
Tomma Zyklon B burkar, gasen som användes till att gasa ihjäl människor.

Skor..
 
Avslutningsvis tog vi bussen den korta resan till Auschwitz II Birkenau. Förintelseläger och platsen där ca 1½ miljon människor mördades. Ofantligt stort! Här nedan ser ni järnvägen som gick raka vägen in i lägret.
Vi blev guidade runt i de olika barackerna och bort till ruinerna utav gaskamrarna. Kändes overkligt...Mycket har man sett i dokumentärer på tv eller i filmer som t ex Schindlers list. Men att se det med egna ögon.... Det är ofattbart...
 En minnesvärd resa som satt spår.. Ovanstående citat har etsat sig fast i mitt huvud. En i min bekantskap sa: "Det är faktiskt inte så länge sedan.." Och när man tänker på det så är det ju faktiskt inte det.

lördag 30 oktober 2010

Dag 2 (del 2) Stadstur i Kraków

Efter lunchen åkte vi vidare för en rundtur i Kraków. Vår svensktalande guide, Justina, guidade oss genom Judiska ghettot och förbi Oskar Schindlers fabrik. Hon var väl påläst och berättade detaljrikt om hur det var att leva i Krakow under andra världskriget. Efter ca en timmes busstur, fortsatte rundturen till fots. Under 1 ½ timme promenerade vi på Krakóws gator, in i gränder och historiska kvarter, allt under Justinas guidning.


Avslutningsvis tog vi oss till Stora torget mitt i Kraków. Detta stora vackra torg med klädeshallen i mitten, som var en viktig handelsbyggnad på 1500-talet, och med den vackra Mariakyrkan. Här fick eleverna ca 1½ timmes fri tid till att utforska staden på egen hand.


 Jag och mina kollegor var sugna på fika så vi gick till ett café som Justina rekommenderade oss. "Camelot" hette det och det var verkligen ett mysigt café. Det hade tydligen fått någon utmärkelse i New York Times men jag minns inte vilken.

Eftersom det var rätt så kallt så satt vi inomhus men jag kunde inte undgå att se vilken charmig bakgård som tillhörde "Camelot". Hoppas att jag någon gång besöker staden på vårkanten när det är lite varmare så att jag får chansen att  sitta där med en kaffe och njuta. :)
För att komma tillbaka till hotellet åkte vi alla spårvagn. Det var första gången för många. Några var oroliga för att hoppa av vid fel hållplats men vi försäkrade dem om att vi skulle se till att alla kom rätt. :) När det var dags att hoppa av var jag så taggad på att få av alla i tid (Kraków i rusningstrafik, massor utav folk) så jag tog tag i en ung polack och försökte dra av honom också. Trodde att det var en utav våra elever! Som tur var log han bara och pjärnade emot. :) Jag ursäktade mig snabbt innan jag var tvungen att hoppa av. Framme vid hotellet var det snart dags för middag och efter det underhöll vi oss på hotellet tills det var läggdags. Det väntade en dag imorgon också.

fredag 29 oktober 2010

Dag 2 (del 1) Saltgruvan i Wieliczka

Kl 07:15 ringde mobilens väckningssignal. Snabbdusch, sen väckning utav alla elever.Frukostbuffén stod uppdukad i hotellets restaurang kl 08:00 för oss. Kl 09:00 gick sen bussen mot Saltgruvan i Wieliczka, en bit utanför Kraków. Det är den enda i världen som varit i drift sedan 1280-talet och som fortfarande är i drift. Den är upp till 327 m djup och är uppdelad i 9 olika nivåer. Som turist kan man besöka 3 utav dessa nivåer, vilket tar en med än 130 m under jorden. För att komma till första nivån går man nerför en trätrappa (378 trappsteg). När man tittade ner, såg man inte slutet.
Saltgruvan består utav kamrar, saltsjöar och gångar som liknar en labyrint. De har en sammanlagd längd utav 300 km.
Överallt i gångarna kunde man se, ta och smaka på saltet. Det fanns alla möjliga sorters salt t ex genomskinligt, brunt, grått etc. Det var även lågt i tak så de som var långa fick akta huvudena här och där. Ca 130 m under jorden finner man en liten stad med restaurang, post, bio etc. Det finns även ett vackert kapell där man kan gifta sig. Det visas på bilden nedan. Det finns även lokal för bröllopsfest.
Redan innan vi gick ner i gruvan frågade de oss om någon var rädd för att åka i hiss, eftersom det var enda vägen upp igen. Några stycken var lite rädda men det var ingen som hade fobi eller liknande. Tur var det för när vi skulle åka upp var det en hiss som var ca 1 kvadratmeter och där trängdes ca 6-8 personer. Vi stod som packade sillar! Hissen steg med 4 m/sek. Det kändes!

Dag/kväll 1 Malmö-Katowice

Förväntansfulla och spända träffades vi alla på Fjälkinge skolas parkering innan vi lastade på och begav oss mot Sturup. Gissa om ungdomarna höll igång i bussen! :) Trots att vi haft en lång skoldag var de inte trötta. Vi flög med Wizzair från Malmö till Katowice i södra Polen.
Vi anlände till Hotel Alf i Krakow vid lite över 01 på natten. Delade snabbt ut rumsnycklar och sen bums i säng med alla. Med högstadieelever? Skulle inte tro det! :) De var inte redo att sova än. Jag och resten av lärargardet var uppe och "vaktade" tills lite över 3 på natten innan det blev helt lugnt och vi kunde gå och lägga oss.
Ställde mobilen på väckning kl 07:15, kröp sen till kojs för att sova några timmar.

Home sweet home...

Igår natt kom jag hem till ett varmt men släckt hus. Alla sov så gott i sina sängar när jag smög in med mina väskor. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att smyga in på barnens rum och pussa om dem lite. Jag har verkligen haft fullt upp och inte hunnit sakna dem så mycket men när man kom till hemmets lugna vrå då väller känslorna fram.Nu ska vi bara mysa hela helgen, det ska bli såå skönt.

Resan har förresten gått väldigt bra, är så stolt över våra elever. Lägger upp lite bilder och berättar lite senare. 

måndag 25 oktober 2010

Visualisera..

Är lite smått nervös inför resan till Polen. Kommer att sakna barnen något oerhört... Det är svårt för dem att få en uppfattning om hur länge jag ska vara borta så därför har jag gjort en "kalender" som de kan kryssa i för varje dag. Inte så tjusigt och inte avancerat..men jag hoppas att den kommer att tjäna sitt syfte.


Jag gjorde en sådan när jag var i Stockholm på kurs för några år sedan och det funkade bra! På så sätt kan barnen själva se hur många dagar som är kvar innan mamma kommer hem. Denna gång blev det 2 rutor att kryssa i, en för Gabriel och en för Samuel. Syns lite dåligt men jag har försökt att rita Polens flagga, Sveriges flagga och på onsdagen ska det föreställa en stad (Krakow) och saltgruvorna. :) Mm bild var inte mitt starkaste ämne men men.

söndag 24 oktober 2010

Skolresa till Polen

Måste packa inför Polen ... Vi åker dit med våra elever på tisdag och kommer hem torsdag natt. Vi ska besöka Saltgruvorna i Krakow och koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Vi får endast ta med handbagage så det gäller att packa smart.



Ser fram emot resan på många sätt. Jag har aldrig tidigare besökt ett koncentrationsläger och tror att det kommer göra starkt intryck på mig. Dock finns en liten nervositet, vi åker med 52 elever och det är ett stort ansvar som både jag och mina kollegor är väldigt medvetna om. De som åkt på liknande resa tidigare vittnar om få timmars sömn för oss lärare. Men det är det värt.

Planera, planera, planera..

Stora killen fyller snart år och då vankas det kalas som vanligt. Födelsedagskalas med släkten blir helgen efter att han fyllt, det är för stressigt att ha det en vardagskväll när alla jobbar. Undrar vad man kan hitta på att bjuda på då? Det här med födelsedagspresent är också alltid ett projekt... Vi får se om vi lyckas hitta "rätt". :)



Har träffat 3 andra mammor idag från klassen vars barn också fyller år i november så vi slår ihop det och bjuder hela klassen. Känns skönt eftersom de nyligen börjat i ny klass och så blir ju alla bjudna och det känns alltid bra. Vi hyr skolans gympasal, bygger upp lite hinderbana och bjuder på smått och gott. :)

Denna tiden på året är alltid lite extra stressig för mig i och med omdömesskrivning, utvecklingssamtal och födelsedagar. I år lägger vi till resa till Polen och Barcelona. Båda två är resor med JOBB i fokus. Verkligen inga semesterresor. Ja, sen kan det ju inte hjälpas att jag är föräldrarådsrepresentant för Gabriels klass och det är ett uppdrag jag tar på stort allvar. Så det är kakförsäljning, brev till föräldrar och extra möten hit och dit. Tur att man tycker att det är skoj, annars hade det varit lite motigt just nu.

onsdag 20 oktober 2010

Sommarblomma!

Tog en titt ut i trädgårdslandet idag och såg att mina vackra solrosor vissnat. De förut så ståtliga, höga och klargula blommorna hängde nu med huvud och blad i nån slags brun/svart nyans. Minns en dag för någon månad sen när min kära mor var på besök. Gabriel gick ut i trädgården och sa: "Jag ska plocka en blomma till dig mormor". Inget ovanligt, det brukar han ibland göra. Ja, en maskros eller prästkrage alltså. Mmm.. så var inte fallet denna gång. Gabriel hade plockat den största och finaste blomman han kunde hitta. En utav mina stora solrosor!  "Den är lika stor som dig, mormor!" log han stolt.

söndag 17 oktober 2010

Hösten från sin bästa sida!

Denna helg har hösten visat sig från sin bästa sida. Underbart vackert väder! Det finns något visst med alla årstider och jag gillar hösten när naturen byter dräkt, skiftar i färg och börjar om. Hela familjen har spenderat tid i trädgården med att röja, rensa och greja. Räfsor och skottkärror har använts flitigt.

Igår packade vi en fikakorg och tog en tripp upp till Ryssberget. Strosade runt i skogen och lyssnade på träden och vindens ljud. Barnen klättrade på nedfallna träd och stengärde. Lisa för själen. Vi tog med oss lite löv, kottar och mossa för att höstpyssla med. Idag grillade vi hamburgare ute i trädgården. Mysig lunch! :) Jag hade bestämt gymträff med en vän men vi tyckte att det var synd och skam att vara inomhus en sån här dag så hon drog med mig på en promenad på Ryssberget och ut till Ynde och vände. Väldigt trevlig runda som jag kommer att göra om många gånger! Att hon sen tog med sig familjen hem till oss och åt tacos var också mysigt...:) Fast då fick vi lov till att sitta inne.Trevligt med spontanbesök!

söndag 10 oktober 2010

Dunderkur

Krasslig igen... Ingen bra idé att träna när man precis varit sjuk. Visste jag egentligen men man blir ju så ivrig när man varit krasslig ett tag. Nu ska jag kurera mig med en dunderkur jag fått utav svärmor:

Varmt vatten
Honung
Citronsaft
Riven vitlök
Riven ingefära
Blanda samman allt och drick, flera gånger om dagen.

Smakar inte så värst gott men vad gör man inte för att bli pigg och kry?

fredag 8 oktober 2010

Barn och sambo utflugna!

Tidigt i veckan frågade mormor barnbarnen om de vill sova över på fredag. Om de ville! Båda två har längtat till helgen då de ska få egentid med mormor och morfar Ingmar. I sista minuten packades väskorna och vid halv tre kom mormor och hämtade de förväntansfulla gossarna.


Med barnen utflugna passade jag på att ta ett träningspass på Aerobix Form GF. De har startat med fredagspass med olika innehåll och det passar mig utmärkt. Idag var det Step up/core på schemat och det var lika svettigt och roligt som vanligt. Malla visade en magövning som kallas 100. Den var riktigt grym. Jag pallade inte riktigt hela vägen ut på den.. :) När jag kom hem igen fann jag huset tomt. Tänkte inte så mycket på det, trodde att Kenn också kört på en träningsrunda, eller nåt. Döm om min förvåning när han ringer och berättar att han befinner sig i Ravlunda! Han fick ett infall och ville iväg och flyga lite. :) De första minuterna blev jag lite sur... Sen släppte jag egoismen och tänkte: Vad roligt! Klart att han ska passa på när vi är barnfria och det till på köpet är flygväder.


Men han fick lova att köra inom MAXI på hemvägen och köpa lakritsfudge till mig. :) Den sitter jag nu och mumsar på....

Kan själv!

När morgonbestyren var klara skulle vi bege oss på träff med "gamla" mammagruppen, eller i alla fall delar utav den. De flesta jobbar ju nu så det är svårt att få till en träff när alla kan. Samuel skulle naturligtvis klä på sig helt själv och blev arg när jobbiga mamma kom med en hjälpande hand. Slutresultatet blev så här:


 Men det är sånt man får leva med. :)

En nyttig morgondrink!

Ibland kan det vara svårt att få i sig en nyttig frukost tycker jag. Havregrynsgröt i all ära men det tröttnar man snabbt på. Så i morse testade jag att göra en smoothie. Vet inte om jag hade rätt grejer i men det blev gott i alla fall, Detta hade jag i:
Frusna blåbär
Frusna hallon
Ca 1 dl Proviva skogsbär
Ca 1 dl lättyoghurt naturell
1 ½ msk proteinpulver
och en bit frusen spenat!

Läste i ett nummer av iForm att man kunde lägga i det utan att det påverkade smaken. Det var jag ju bara tvungen att testa! Helt riktigt! Man kände inte alls av spenaten. Tack vare den fick jag, enligt iForm:
-perfekt konsistens
- färre kalorier
-mindre blodsockerpåverkan
- massor utavbetakaroten

Det tackar jag för! Kommer definitivt att göra om denna. Testa den du också! :)

torsdag 7 oktober 2010

Vinst på ICA!

Igår var jag en jobbig  kund.... Ca 10 minuter i 22 kom jag inspringande på ICA för att handla. Inte mycket....men inte lite heller. Avskyr folk som inte respekterar när affärer stänger så jag skämdes lite grann. Skyndade mig till fruktdisken för att köpa päron (Gabbes favoritfrukt att ha med till fruktstunden i skolan). Sen plockade jag tryggt upp inköpslistan, som jag snabbt hafsade åt mig innan jag körde, och läser följande:
Bilar
Transformers
Lego
Playmobil
Pyssel
Doktorssaker
osv

Japp, hade tagit fel lista. Detta var en lista över "små skyltar" som jag ska göra till barnens lådor så de lättare kan sortera sina saker. En projekt som kanske aldrig blir av men tanken är god i alla fall. :) Så..jag jäktar vidare, försöker minnas vad som stod på den ANDRA listan. Väl framme i kassan, betalar jag och ut kommer ett superlångt kvitto och kassörskan säger, "Nu vann du". Ni har kanske sett reklamen för ICAs lotteri? Wow, jag som aldrig vinner något! Vad vann jag nu då? Jo, en valfri drickyoghurt.... :)

Höstfint i hemmet.

Tiden rinner på och hösten har anlänt med råge. Ute ligger lite pumpor och bollkryssen är i höstkrukorna. Inne i huset har det dock inte höstfixats något (jo lite utrensning utav sommarkläder men annars inget avancerat). Häromdagen ville Gabriel rita en teckning till mig och frågade mig vad jag ville ha. "En riktigt höstmålning" svarade jag. "Med höstens alla vackra färger" Eftersom han kände sig lite osäker vilka färger han skulle ha ville jag hjälpa honom lite på traven. Tipsade honom om att titta ut genom fönstret och se vilka färger han såg. Men så blev jag påmind om den underbart fina blombuketten jag fick i helgen utav en god vän och hennes sambo. En riktigt vacker höstbukett! Den står fortfarande lika fin på köksbordet. Så den blev Gabriels inspirationskälla!

En liten olycka....

Denna morgon startade också med pyssel...men det gick lite överstyr för Samuel. Plötsligt var väl inte papper så intressant längre så ett svagt ögonblick valde han att måla på sig själv! Eftersom jag inte lämnat Gabriel i skolan än så fick han följa med med svarta streck i hela ansiktet. Det är bara att le och se glad ut. :) Så här reagerade han när han såg sig själv i spegeln.

onsdag 6 oktober 2010

Tyck till!

Nu har jag fixat så att man kan kommentera min inlägg! Är inte så duktig på detta än så ni får ha överseende med mig. Drar till revylokalen nu för att spåna idéer med textgruppen. Undrar om jag kan bidra med nåt... Tveksamt, den ende som skrattar åt mina skämt är jag.. :)

Morgonmys!

Denna morgon började lugnt och behagligt, precis så som man önskar att alla dagar skulle börja. Efter lite mys i soffan ville både Gabriel och Samuel måla med tuschpennor. Flyttade ner underlägg, papper och pennor från "pysselhörnan" (som just nu är ett pysselkaos) och lät dem sitta nere vid matbordet. På det sättet kunde jag fixa och dona med vad jag behövde under morgonen. Ni ser kanske den enorma tvätthögen som skulle vikas i bakgrunden av fotot? Den hade mitt namn på sig. :) 



Bykrogen i Österslöv

För nåt år sedan åt söndagsmiddag vi på Bykrogen i Österslöv. Ett mycket trevligt ställe med god mat och trevlig personal. Tror att vi firade pappas (Gerts) födelsedag för jag minns att vi var med hela gänget. 

I söndagsmiddagen ingår förrätt, huvudrätt och efterrätt, allt i bufféform. Så man blev verkligen mätt. Kommer igång att vi fick krusa Gabriel till att äta, "Vill du ha lite potatis?", "Ska du verkligen inte ha lite chokladpudding till efterrätt?" osv. Nejdå, han var ju mätt, sa han. När vi sen satte oss i bilen och skulle köra hem, vad tror ni Gabriel säger då? Jo, "Jag är hungrig". Blir man inte smått trött då? Betalat (ganska) dyra pengar för en trerättersmiddag och så är ungen hungrig när man kör därifrån! Nåt vi har missat i vår uppfostran, det där med att lära dem att passa på när det bjuds. Våra barn är alldeles för bortklemade. Skyller inte på någon annan än mig själv.

Gå gärna in på deras hemsida och kolla, de har även möjlighet till övernattning. www.bykrogen.nu 

Kanske ett tips på Fars dag middag?

tisdag 5 oktober 2010

Tips på Fars dag present?

Andra söndagen i november är det Fars dag och i år tänkte jag vara ute i god tid med att fixa Fars dag presenter. Jag har ju en hel del att ordna.. :) Förutom min biologiska pappa (Gert) så har jag ju en bonuspappa (Ingmar). Och sen är det Kenns pappa (Alf). Och sist men inte minst, världens bästa pappa, KENN!

Så vad ska man ge? Kanske ta med alla fäderna på någon upplevelse? Ut och äta på någon mysig restaurang? 
Tidigare presenter har varit:
- kläder
- trisslotter
- choklad
- kalsonger 
- ....eh kan inte komma på mer..Har jag verkligen varit så här tråkig? Vad brukar ni andra ge era fäder/sambos? Ge mig gärna lite förslag.

 Känner att jag vill uppmärksamma Kenn lite extra i år eftersom han ger så mycket av sig själv både till mig och till barnen. Funderar på att ge honom ett gymkort... eller nåt..idétorka... Ja, ja det är ju ett tag tills dess. 

Två viktiga personer i mitt liv!

Besök från New York!

Idag kommer kära Jonna hem till Sverige med sin lille Finn! Hennes föräldrar var här i söndags och lånade Gabriel och Samuels gamla bilbarnstol. Kändes mysigt att den fick komma till användning en gång till... Längre  fram kommer hennes man Michael att sluta upp med dem. Så nu är det bara att vänta och se när hon ärar oss med ett besök. Det är första gången morföräldrar och mostrar får se lille Finn "in real life" så jag får nog ha liite tålamod.

Minns tillbaka på deras vackra bröllop på Valje herrgård. De gifte sig ute vid vattnet och hade bröllopsmiddagen i "Längan". 


                                          Sofi, jag och Charlotte. Alla skolkompisar till bruden.

Det vackra brudparet!

måndag 4 oktober 2010

Kanelbullens dag!

Jo, men visst vet jag att det är kanelbullens dag idag. Tror att fler vet om när det är kanelbullens dag än t ex FN-dagen eller Internationella kvinnodagen. Men nu ska jag inte vara sån, jag gillar ju såna här dagar. När samhället liksom påminner oss om att njuta lite i vardagen. Ja, jo visst att konsumera mera men det är sånt man får välja själv. Jag är ett fan av hemmabakade kanelbullar, direkt tagna ur ugnen..mmm Men det blev det inte idag, de var slut! Har starka misstankar riktade mot sambon men han förnekar allt. :) Så det fick bli våra "lyxbrownies" som vi bakade för ett tag sedan. Fruktansvärt goda de också!

Inte en vanlig måndag..

Idag börjar en ny vecka, med nya utmaningar. Idag är också dagen då jag tar mina första stapplande steg som bloggare. Gå in på min profil för att veta lite om vem jag är. Kommer mest att blogga om min vardag med min underbara familj. Får se vart det leder. Hur ska detta gå? Ja ja, vi får se. Nu kör vi!